Låna pengar online

Låna pengar

Ibland finns helt enkelt inte pengarna på kontot när de behövs. Och tyvärr kan man inte alltid nöja sig med att bara konstatera att man inte har pengar. Om du har en faktura som ska måste betalas snabbt för att inte gå till inkasso, eller om datorn går sönder och du måste ha en ny för skolans, eller jobbets, skull, fungerar det inte att bara sätta sig och vänta på bättre tider.

För att undvika större problem kan det bästa alternativet i en sådan situation vara att låna pengar. Kanske har du turen att ha någon närstående att låna av, men de flesta får nog ändå ge sig ut och leta efter ett lån. Det finns säkert någon som påpekar att det bara är att gå till banken och ansöka om ett lån. Och det kan du givetvis göra om du behöver ett lite större lån, på 15 000 kr eller mer.

Lägre belopp än så lånar nämligen inte de vanliga bankerna ut, så om du bara behöver ett begränsat lån får du endera låna pengar av vänner och bekanta eller ta dig ut på internet. För på nätet kan du hitta lån för alla behov, och här finns möjlighet att låna pengar hur små lån du än behöver. Här finns både de traditionella bankerna med sina vanliga banklån, och andra, moderna långivare som erbjuder lån som bankerna inte tillhandahåller.

Behöver du ett lån på 500 kr kan du hitta det här på nätet, och du kan också hitta lånen om du behöver låna 400 000 kr. Tack vare det enorma utbudet av lån på nätet har de allra flesta möjlighet att låna pengar när kassan tryter, och man har också möjlighet att få ett lån som är anpassat för de egna behoven och förutsättningarna.

När du söker lån direkt online har du oftast möjlighet att själv välja återbetalningstid, och eftersom det finns lån i så många olika storlekar kan du alltså skaffa ett lån som nästan är skräddarsytt för just dig. Behöver du låna pengar, men vill bli skuldfri snabbt kan du välja en kort återbetalningstid. Det betyder visserligen att du får betala lite mer i månaden, men å andra sidan blir du snabbt skuldfri och den totala kostnaden för lånet blir lägre än om du väljer en längre löptid.

Är din ekonomi ansträngd väljer du kanske hellre en lite högre total kostnad med lägre månadskostnad för att inte påfresta månadsbudgeten för mycket. Det fina med att låna pengar online är att du kan få ett lån som passar dig, och att du alltid kan se i förväg hur mycket lånet kommer att kosta.

Nästan alla långivare på nätet har ett verktyg, eller en tabell, där du kan se hur stor månadskostnaden blir när du väljer ett lånebelopp och en återbetalningstid. Detta gör det mycket lätt att jämföra olika lån, eftersom du inte behöver sitta och räkna om räntesatser för att få fram kostnaden för ett lån.

Jämför innan du lånar pengar

Om du funderar på att låna pengar finns det en del att tänka på. Först och främst är det viktigt att tänka igenom om du verkligen behöver ett lån. Det är ett snabbt sätt att få pengar men sedan tar det lång tid att betala tillbaka. Under tiden kan din ekonomi bli mer ansträngd än tidigare.

Olika banker och låneinstitut har olika villkor och räntor. Därför är det viktigt att jämföra de olika långivarnas erbjudande med varandra. Ofta nämns en ränta, nominell ränta, som tillsammans med uppläggningsavgifter, aviavgifter samt andra avgifter som tas ut av banken eller kreditinstitutet blir betydligt högre än vad som först visas.

För att göra det lättare för konsumenten presenteras också den effektiva räntan som är den nominella räntan inklusive alla avgifter – det faktiska pris man betalar för ett lån. Det är alltså den effektiva räntan du bör jämföra mellan de olika lånen för att få en rättvis bild och lyckas ta lån till låg ränta.

Det är också viktigt att se över din privatekonomi så att det finns utrymme för den extra månadskostnad som ett lån medför. För att få låna pengar måste du ha en inkomst. Långivaren gör en kreditupplysning på dig för att bedöma din återbetalningsförmåga.