Blancolån

Blancolån

Oberoende av varför du funderar på ett lån utan säkerhet, alltså ett så kallat privatlån eller blancolån för att samla ihop skulder och krediter eller för att göra ett större inköp så är det viktigt att du noga jämför de olika långivarnas villkor och avgifter.

En bank med en låg ränta kan ha höga månatliga avgifter eller startavgifter för lånet. På så sätt kan ditt lån bli mycket dyrare än du tänkt dig. Det är också av största vikt att du gör en detaljerad kalkyl och budget för hur mycket just du har råd att betala för ditt lån eller din kredit varje månad.

Koll på din ekonomiska situation

Syftet är att se hur mycket du faktiskt har råd att låna av banken. Räkna även på vad det skulle kosta dig om räntan stiger. Många banker gör en sådan kalkyl redan när de gör en kreditbedömning när du ansöker om ett lån, men det är alltid bra att ha full kontroll på sin egen ekonomiska situation.

Tänk alltid på att inte låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka. Bara för att en bank bedömer att din ekonomi klarar av ett visst lånebelopp, betyder inte det att du inte kan komma att ha svårigheter att betala tillbaka lånet i alla fall.

Skaffa överblick över amorteringar

Det är därför det är så viktigt att du själv skaffar dig en överblick över hur amorteringar på ett lån påverkar just din ekonomi. Det är också viktigt för att undvika att skaffa sig mer skulder och krediter än man klarar att betala på varje månad och för att kunna betala tillbaka på så kort tid som möjligt.

Jämför gärna de olika bankernas effektiva ränta för att få en så realistisk bild som möjligt av vad ett lån skulle kosta dig. Det är varje banks skyldighet enligt lag att lämna sådana uppgifter för att kunderna ska kunna jämföra de olika låneerbjudandena på ett rättvist sätt.

Använd en jämförelsesajt

Ibland så händer det att du själv behöver kontakta banken för att få alla uppgifter. Du kan använda dig av en jämförelsetjänst på nätet för att jämföra vad ett specifikt belopp skulle kosta, men det kan ibland vara värt att kontakta banken själv för att förhandla om den ränta som du skulle bli erbjuden.

Tänk också på att du även kan förhandla om andra avgifter såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter. Det kan göra stor skillnad när det kommer till hur mycket ett lån i slutändan kommer att kosta dig.