Lån utan UC

UC

Att låna pengar utan UC är något som många kunder väljer att använda sig av idag. Det kan annars vara svårt att få lån med många kreditupplysningar men det är som tur är ändå möjligt att få lån trots många UC förfrågningar.

Vad innebär egentligen lån utan UC? Detta är en väldigt vanlig fråga och det är också något som väldigt ofta skapar missförstånd bland många människor.

Många kunder förknippar namnet UC med att faktiskt betyda kreditupplysning eller kreditprövning. Det UC i själva verket står för är Upplysningscentralen, och Upplysningscentralen är sedan 1977 Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag.

Att låna utan UC betyder alltså att långivaren som man vill ansöka om lån hos använder sig av något annat kreditupplysningsföretag än just Upplysningscentralen.

Andra stora företag inom branschen är även Bisnode, Creditsafe och Sergel men det finns även mindre kreditupplysningsföretag som Alektum, Safenode, Syna AB, Decidas Info AB och Krafman som också är verksamma i Sverige.

Oavsett om du väljer att använda dig av lån utan UC eller lån hos långivare som använder sig av något annat kreditupplysningsföretag än UC så kommer alltid en kreditprövning att tas i samband med när du ansöker om ett lån.

Detta är någon som man aldrig kan undvika och det spelar heller ingen roll om vilken typ av lån man ansöker om eller vad som är lånesummans storlek, anledningen till detta är helt enkelt att detta står skrivet i rådande svensk lagstiftning.

Många kunder är heller inte medvetna om just detta på förhand. Några av förklaringarna till att det är så kan vara många företags aktiva kampanjer gällande ”Lån utan UC” men kan även bero på tex. brist på kunskap hos många kunder innan man ansöker om sitt lån.

Lån utan UC med många förfrågningar

Att ha flera s.k. kreditupplysningar gjorda när man vill ansöka om ett lån är såklart aldrig något positivt men betyder heller inte per automatik att du inte kan bli beviljad ett lån.

Så om du som exempel skulle vilja ansöka om lån utan UC på 25000 eller 50000 kr så finns det möjligheter att få ett sådant lån beviljat.

Det du själv behöver göra som kund (enligt exemplet) är att först och främst själv göra din research med att se över vilken eller vilka långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC) samt även se över om det är möjligt att få ett lån beviljat hos denna långivare trott att du har gjort flera förfrågningar sedan tidigare.

Det är också vanligt bland många kunder att önska låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden, detta är dock något helt annat än att ansöka om lån utan UC.

När det annars gäller att låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden så är det också viktigt att upplysa om att varken banker eller andra långivare som kreditbolag vanligtvis inte kommer att bevilja dig ett lån när du har ett aktuellt skuldkonto hos kronofogden.

En anmärkning hos Kronofogden ligger annars kvar i 3 år från dess att du helt har avbetalat din skuld, något som också är bra att veta om.

Lån utan kreditupplysning

Något man också ofta ser på många jämförelsesajter är att det marknadsförs ”lån utan kreditupplysning”, något som kan vara lätt att falla för när man är i ett akut behov av att låna pengar.

Det man dock är betydlig sämre på att informera om är att låna pengar utan kreditprövning inte är möjligt, igen p.g.a. att det är lagstadgat så att en kreditupplysning alltid måste göras i Sverige när man ansöker om ett lån.

Oavsett om det skulle vara privatlån, snabblån, lån utan UC, lån trots anmärkning, bolån, billån eller vilken lånetyp som du än är intresserad av så är det viktigt att veta om att det helt enkelt ändå alltid kommer att göras en kreditupplysning. Detta gäller också oavsett om summan som du vill låna skulle vara 1000 kr eller 100 000 kr.

Detta är alltså något som många företag och jämförelsesajter är sämre på att upplysa sina kunder och sina läsare om, något som alla behöver bli betydligt bättre på för att också kunna skapa en hållbar marknad gentemot kunderna.

Hos vilket kreditupplysningsföretag som företaget som du vill ansöka om lån hos samarbetar med och där din kreditupplysning kommer att göras skiljer sig dock åt från långivare till långivare.

Som vi redan varit inne på sedan tidigare så finns det flera kreditupplysningsföretag på den svenska marknaden, störst är Upplysningscentralen (UC) följt av Creditsafe och Bisnode. Utöver dessa så finns en handfull företag inom branschen och som vi även listat tidigare.

Om du på förhand vet med dig att det är viktigt för dig vilket kreditupplysningsföretag som din långivare använder sig av så behöver du först se över detta innan du skickar in din ansökan. Tex. Så är det vanligt att många kunder vill ansöka om ”Lån utan UC”, alltså att den långivare som man ansöker om sitt lån hos också använder ett annat företag att göra sin kreditupplysning hos än just Upplysningscentralen.

Som vi också nämnt tidigare så är det vanligt bland många kunder som behöver låna pengar att förknippa UC med att ordet också betyder kreditupplysning, men så är alltså inte fallet.

Med flera förfrågningar hos Upplysningscentralen så ligger dessa anmärkningar också kvar i viss tid efter att du har fått dom.

Dessa förfrågningar kan då försvåra för dig när hamnar i en situation där ett lån är den bästa tillfälliga lösningen för dig.  Skulle du då också välja att ansöka om ett lån hos ett kreditbolag som just också använder sig av Upplysningscentralen så kan det alltså försämra dina chanser att också få ett lån beviljat.

UC:s upplysningar är också kända för att vara än bredare än vad många andra kreditupplysningsföretag ibland kan ha samt att andra kreditupplysningsföretag också kan vara frikostigare i sina bedömningar många gånger än vad UC är.

Dessa frikostigare bedömningar meddelas sedan från kreditupplysningsföretaget till långivaren som du har ansökt om ditt lån hos och förhoppningsvis så kan det också öka dina möjligheter till att få ditt lån beviljat.

Lån utan UC med betalningsanmärkningar

Vad som dock är möjligt idag och som mer eller mindre var omöjligt tidigare är att ansöka (och få) lån utan UC med betalningsanmärkningar samt att få lån med svag kreditvärdighet utan UC.

Idag ser långivare och kreditbolag mera till dig som individ och dina personliga förutsättningar för att kunna klara av att avbetala ett lån och man stirrar sig inte blinda på om du skulle ha en eller flera betalningsanmärkningar.

Detta är självklart bra då en eller flera betalningsanmärkningar inte automatiskt betyder att din ekonomi är usel. Dock så är det aldrig något positivt för dig att ha en eller flera betalningsanmärkningar och det är även något som du också behöver se över varför de har uppstått och vad du kan göra för att du inte ska flera betalningsanmärkningar i framtiden.

Går du i planerna för att ansöka om lån utan UC med betalningsanmärkningar? Här behöver du återigen först och främst annars fundera ut om ytterligare ett till lån verkligen är det rätta alternativet för dig.

Om du redan har en eller flera betalningsanmärkningar, din budget visar att du kanske kommer att få svårt att återbetala ett ytterligare lån och som då faktiskt skulle kunna leda till att du även får ytterligare betalningsanmärkningar, då kommer ännu ett till lån troligtvis inte vara den rätta lösningen.

Är du säker på att det ändå är rätt väg att gå för dig så behöver du återigen jämföra långivare för långivare för att hitta bästa möjliga villkor för dig och din ekonomi.

Skulle du däremot ha så många lån att du inte klarar av din vardagsekonomi och kanske t.o.m. att du går minus i din budget varje månad, ja då skulle kanske en skuldsanering genom Kronofogden vara värt att se över för dig.

Skuldsanering innebär att kronofogden sätter upp en betalningsplan till dig som löper under fem års tid. Betalningsplanen låter dig behålla så mycket pengar som du faktiskt behöver för att kunna försörja dig och din familj.

Summan som sedan kvarstår kommer sedan att tillfalla kronofogden och som i sin tur fördelar och avbetalar dina skulder till fordringsägarna.

Att genomgå en skuldsanering är tufft både för dig och din familj och är även något som kan vara svårt att få godkänt hos Kronofogden.

Om du funderar över skuldsanering som ett alternativ för dig så behöver du noga på förhand tänka igenom ditt beslut både en och två gånger samt även vara säker på att du klarar av de påfrestningar som en skuldsanering också innebär.

För mera information vad en skuldsanering faktiskt innebär, hur den går till och hur du ansöker, se Kronofogdens hemsida.