SMS Lån

Sms räntekostnad

Hur bra funkar sms lån som buffert egentligen vid plötsliga kriser i ekonomin? Ämnet sms lån har varit hett klart den senaste tiden eller de senaste åren nästan. Kritiken har rört den höga effektiva räntan. Men hur hög är då egentligen räntan om man jämför med kreditkort?

Dessa är ju ungefär lika enkla att skaffa i många fall. När man kollar på räntan för sms lån så ligger den på uppåt 1600%, men hur man har räknat här är egentligen en gåta. Ett lån hos Folkia på 10 000 kr kostar 1180 kr över 90 dagar. Det är en ränta på ca 12%.

Jämföra räntan

De mindre lånen på 1000 kr ligger runt 200 kr i avgift, ca 20% ränta därav. Det man gör när man beräknar effektiv ränta är att räkna per år vilket blir helt galet, då du inte tar lånet per år! Men åter till sms lån som buffert. Det är helt klart en bra och billig lösning, till och med bättre än kreditkort.

Kreditkort är mycket enklare att bara strunta i att betala av, och sen använda mer. Räntan är högre med, de flesta kreditkort har en månadsränta på ca 15-30%. Som vi sett ovan så ligger sms lån lägre. Dessutom är 200 kr till 1 000 kr för ett sms-lån privatekonomiskt farligt?

Visst kan man absolut inte betala tillbaka lånet, då är de det. Men då är alla sorters kostnader lika farliga. Rättar man till problemet till varför man måste låna från första början, så är kostnaden liten mot vad en betalningsanmärkning kostar rent socialt. Idag går hela proceduren med Sms-lån fort.

Ansökan via nätet

I början när sms-lån var nya så gick allt via mobiler, men idag har nästan allt verksamhet gott över till internet. Detta har lett till att det går betydligt fortare och avgifter som fanns innan har fasats ut. Så idag loggar man in på kreditgivarens sida och fyller i sin ansökan.

Sedan efter att en snabbkreditupplysning genomförts för du svar via e-mail eller sms, vanligtvis inom någon timme. En annan fördel med att marknaden flytt i princip hela sin verksamhet till nätet är att det har blivit betydligt lättare att kolla upp fakta runt lånen.

Jämförelsesidor

Inte bara på kreditbolagens sidor utan även på mindre sidor som specificerat sig på att lista och jämföra de olika aktörerna. Andra sidor riktar in sig på t ex krav och belopp samt kostnader. Så idag är det betydligt lättare att hitta information innan man ansöker. Men viktigt är att som alltid vara källkritisk och inte svälja både krok och hela linan på en gång.